Οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι είναι πυρήνες κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής με μακροχρόνια και σημαντική παρουσία στο Δήμο μας. Στόχος της συνεργασίας μας με τους συλλόγους είναι:

• Η ευαισθητοποίηση των μελών τους στα θέματα της ουσιοεξάρτησης και της πρόληψης.

• Η συνεργασία και η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των τοπικών φορέων.

• Η δημιουργία δικτύου συνεργασίας με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών για την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας στην τοπική κοινωνία.


Οι δράσεις που προτείνουμε στους τοπικούς συλλόγους και σε κάθε ενδιαφερόμενο σωματείο και φορέα του Δήμου μας είναι:

- Συναντήσεις συζήτησης στο χώρο του κάθε φορέα για τη φιλοσοφία της πρόληψης και για θέματα που απασχολούν τα μέλη τους σχετικά με τη χρήση και την κατάχρηση ουσιών.

- Ομάδες εμψύχωσης για παιδιά και εφήβους.

- Συμμετοχή των μελών τους σε ομάδες γονιών και εθελοντικές ομάδες.

- Διοργάνωση από κοινού εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης.


Πιστεύουμε ότι μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία μπορούμε να προχωρήσουμε στην άρση των στερεοτύπων και στη διαμόρφωση ενός κοινού λόγου στα θέματα που σχετίζονται με τη χρήση ουσιών και την πρόληψη.

Για περισσότερες πληροφορίες τηλ: 210 7473328-9, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Υπεύθυνη συνεργασίας με τοπικούς συλλόγους Μαρία Αναγνωστάκη, νομικός - εγκληματολόγος.


Πρόγραμμα συνεργασίας με πολιτιστικούς συλλόγους

- Σύνδεσμος Παλαιών Ζωγραφιωτών

- Ένωση Ποντίων Ζωγράφου

- Σύλλογος Κρητών Ζωγράφου «Ο Καζαντζάκης».

Το πρόγραμμα συνεργασίας με τους 3 συλλόγους ξεκίνησε το 2000 και αποτέλεσε μια σημαντική δράση του Κέντρου Πρόληψης στην προσπάθειά του να συνδεθεί με τους συλλογικούς φορείς της πόλης μας. Στα πλαίσια του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν κοινές εκδηλώσεις, δράσεις εκπαίδευσης των μελών των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων καθώς και έρευνα γνώσεων και στάσεων στα μέλη τους σε θέματα ουσιοεξάρτησης και πρόληψης.

Έρευνα Γνώσεων και Στάσεων σε θέματα Ουσιοεξάρτησης και Πρόληψης σε μέλη τοπικών συλλόγων του Δήμου Ζωγράφου, Κέντρο Πρόληψης Δήμου Ζωγράφου, 2005

Ενημερωτικό Δελτίο με τα αποτελέσματα της έρευνας, Κέντρο Πρόληψης Δήμου Ζωγράφου, 2005


Σύλλογος εργαζομένων Δήμου Ζωγράφου

Το Κέντρο μας συνεργάζεται σταθερά με το Σύλλογο Εργαζομένων του Δήμου Ζωγράφου. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί οι παρακάτω κοινές δράσεις στα πλαίσια του ωραρίου εργασίας στην αίθουσα του Συλλόγου Εργαζομένων:

1) «Ενημέρωση & συζήτηση για το AIDS»

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008, ώρα 11:00 – 12:30 με ομιλήτρια τη Μαρία Γουναροπούλου, ψυχολόγο, Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) http://www.keelpno.gr/

2) «Ενημέρωση για θέματα υγιεινής στους χώρους εργασίας: Ηπατίτιδα και θεσμικό πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων»

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012, ώρα 11:00 – 13:00, με ομιλήτριες τη Γεωργία Νικολοπούλου, Δρ. Παιδίατρο – Λοιμωξιολόγο, Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. - link) και την Αφροδίτη Δαϊκου, Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.). http://www.elinyae.gr/el/index.jsp

Οι εκδηλώσεις βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση από τους εργαζόμενους του Δήμου μας οι οποίοι διατύπωσαν σειρά ερωτήσεων και παρεμβάσεων που ανέδειξαν σημαντικά ζητήματα που τους απασχολούν στον τομέα της προαγωγής της υγείας στους χώρους εργασίας.

• Προαγωγή της υγείας στους χώρους εργασίας: πληροφορίες για τους εργαζομένους, Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, Facts, 94, http://osha.europa.eu/el/publications/factsheets/94

• Ενημερωτικό Δελτίο, Μάρτιος 2012, Ηπατίτιδες, Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), http://www.keelpno.gr/Portals/0/Newsletter/2012/keelpno_newsletter_march2012.pdf

          Syllogos ergazomenon zografou foto 2