Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο

Τα τελευταία 4 χρόνια το Κέντρο Πρόληψης εφαρμόζει προγράμματα μετάβασης από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο για τους μαθητές της Στ’ Δημοτικού, σε συνεργασία με τους Διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων του Δήμου μας. Η δράση ξεκίνησε τη σχολική χρονιά 2009-2010 μετά από αίτημα ενός δασκάλου και συνεχίζει να εξελίσσεται δυναμικά.

Στα προγράμματα μετάβασης έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα 348 μαθητές από 19 τμήματα Στ’ δημοτικού, από τα σχολεία: 1ο και 19ο, 3ο και 9ο, 8ο και 15ο, 7ο και 12ο και 2ο. Επισκέψεις έχουν γίνει στο 1ο και στο 4ο Γυμνάσιο. Τα προγράμματα υλοποιούνται σε 10 συναντήσεις ανά τάξη εντός σχολικού προγράμματος, με την παρουσία του/της εκπαιδευτικού.

Δίνουν την ευκαιρία στους μαθητές να μάθουν πληροφορίες για το νέο τους σχολείο, ενθαρρύνοντάς τους παράλληλα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους για αυτήν την αλλαγή, εφοδιάζοντάς τους με τις απαραίτητες ψυχοκοινωνικές δεξιότητες για το μεγάλωμά τους και δίνοντας τους το «χώρο» να αποχαιρετήσουν το σχολείο που τους φιλοξενούσε για 6 χρόνια.

«Ένιωσα ανακούφιση, έμαθα περισσότερα από όσα ήξερα και πιστεύω ότι τώρα θα μου είναι πιο εύκολο να ενταχθώ στο γυμνάσιο». Μαθήτρια Στ’.

«…θα μπω αλλιώς… ΔΥΝΑΜΙΚΑ!» Μαθητής Στ’.

«Καταπληκτική εμπειρία, έμαθα ένα σωρό πράγματα, με αποτέλεσμα να νιώθω καλύτερα που του χρόνου θα πάω γυμνάσιο. σε όλες τις συναντήσεις μάθαινα κάτι καινούριο. Ήταν απίστευτο που όλα τα παιδιά κάθε Τετάρτη ανυπομονούσαν για τη συνάντηση. Σήμερα δάκρυσα λίγο, ήταν λες και τελειώνουμε το σχολείο. Όμως η ζωή είναι κύκλος και πάντα θα κυλάει, ποτέ δεν θα σταματήσει!» Μαθήτρια Στ’.

«Πέρασα πολύ ωραία αυτές τις ώρες που είχαμε μάθημα μαζί σας. Έμαθα κάποια πράγματα που δεν ήξερα για τους συμμαθητές μου επειδή ένιωσαν ασφάλεια και ανοίχτηκαν στην ομάδα. Και πιστεύω ότι ήταν το πιο σημαντικό από όλα. Αλλά κατάλαβα ότι θα μου λείψουν περισσότερο από ότι νόμιζα και ότι το Γυμνάσιο δεν είναι τόσο δύσκολο» Μαθητής Στ’.

Για περισσότερες πληροφορίες τηλ.: 210 7473328-9, e-mail: kepheo@otenet.gr
Υπεύθυνη προγράμματος Μαρία Μαμιδάκη, κοινωνική ψυχολόγος.

Εκπαιδευτικό υλικό ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ!: Η Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο» για δασκάλους Στ’ Δημοτικού

Το εκπαιδευτικό υλικό «ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ! Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝAΣΙΟ» είναι ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό εργαλείο για την προετοιμασία των μαθητών της Στ’ Δημοτικού για το Γυμνάσιο, που βασίζεται στη φιλοσοφία και τις αρχές της πρωτογενούς πρόληψης.

Περιλαμβάνει 10 συναντήσεις που γίνονται από τον εκπαιδευτικό εντός σχολικού προγράμματος. Στις συναντήσεις αυτές οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να μάθουν πληροφορίες για το νέο τους σχολείο, ενώ παράλληλα ενθαρρύνονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους γι’ αυτή την αλλαγή και να εφοδιαστούν με δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν στο μεγάλωμά τους.

Το εκπαιδευτικό υλικό βασίστηκε στην εμπειρία από την εφαρμογή προγραμμάτων μετάβασης, τόσο στο Δήμο μας από την υπεύθυνη Μαρία Μαμιδάκη όσο και στους Δήμους Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου από τις εργαζόμενες στο Κέντρο Πρόληψης «Σταθμός» Δήμων Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Ιωάννα Κατσιαφλιάνη και Βαλεντίνα Σάλτη.

Το «ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ!» αποτελεί ένα εύχρηστο εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για να εφαρμοστεί στην τάξη από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Για το σκοπό αυτό τα Κέντρα Πρόληψης Ζωγράφου και Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου διοργανώνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια διάρκειας 12 ωρών καθώς και συναντήσεις εποπτείας [ομαδικές ή/και ατομικές] για όσους και όσες το εφαρμόσουν στην τάξη τους. Το υλικό δίνεται σε ψηφιακή μορφή σε όσους εκπαιδευτούν.

Συγγραφική ομάδα:

  • Ιωάννα Κατσιαφλιάνη, απόφοιτος ΦΠΨ, Κέντρο Πρόληψης «Σταθμός» Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου.
  • Μαρία Μαμιδάκη, κοινωνική ψυχολόγος DEA, Kέντρο Πρόληψης Ζωγράφου.
  • Βαλεντίνα Σάλτη, κοινωνική λειτουργός, Κέντρο Πρόληψης «Σταθμός» Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου.

Έκδοση: Κέντρο Πρόληψης Ζωγράφου – Κέντρο Πρόληψης «Σταθμός» Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Αθήνα 2013.