Ο Λαμπερούδης και τα παιδιά του Τραγανιστού Φεγγαριού

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ταξιδεύει κανείς: κάποιοι βαδίζουν με προσοχή, κάποιοι διακινδυνεύοντας, κάποιοι αγαπούν κάθε τι καινούριο, κάποιοι άλλοι προτιμούν να μένουν στα γνώριμά τους μέρη και πράγματα…

Και η ζωή μας είναι ένα ταξίδι. Μια πορεία με αρχή, μέση και τέλος. Πώς οργανώνουμε το ταξίδι της ζωής μας; Πώς επιλέγουμε κατευθύνσεις, συνοδοιπόρους, εφόδια, μπαγκάζια; Τι νόημα δίνουμε τελικά στο δρόμο μας;

Το παιχνίδι πρόληψης «Ο Λαμπερούδης και τα παιδιά του Τραγανιστού Φεγγαριού» έρχεται να προβληματίσει τα παιδιά στην έννοια του ταξιδιού της ζωής τους ευαισθητοποιώντας τα παράλληλα σε δεξιότητες ζωής: αντίσταση στην πίεση των συνομηλίκων, ανάληψη ευθύνης, αναγνώριση δυνατών σημείων, ενίσχυση αυτοεκτίμησης, στοχοθέτηση, ανάδειξη της διαφορετικότητας ως στοιχείο εμπλουτισμού, προστασία υγείας και εαυτού. Τα παραπάνω επιτυγχάνονται μέσα από βιωματικές και παιχνιδιάρικες δραστηριότητες που απαιτούν την έκφραση των συμμετεχόντων, την χρήση φαντασίας και δημιουργικότητας, τη μεταξύ τους συνεργασία και συνδιαλλαγή.

Το παιχνίδι πρόληψης έχει εφαρμοστεί σε συναντήσεις σε σχολεία, στα πλαίσια ομάδων παιδιών και νέων στο Κέντρο, στα πλαίσια εκδηλώσεων.

Από τον Φεβρουάριο μέχρι το Μάιο του 2004 το Κέντρο Πρόληψης εφάρμοσε το παιχνίδι πρόληψης: «Με το Λαμπερούδη στη Χώρα του Τραγανιστού Φεγγαριού», στις τάξεις Ε’ και Στ’ των Δημοτικών σχολείων του Δήμου Ζωγράφου 7ο, 8ο 12ο, 15ο και 16ο σε συνεργασία με τους Διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς. 300 περίπου μαθητές ταξίδεψαν στο Τραγανιστό Φεγγάρι, έλυσαν γρίφους και ανέλαβαν αποστολές με στόχο να ανακαλύψουν το μυστηριώδη Λαμπερούδη και να τον πείσουν να τους αποκαλύψει τα καλά κρυμμένα μυστικά του…

Οι μαθητές δούλεψαν ομαδικά και, καλλιεργώντας δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας, ανακάλυψαν πράγματα για τον εαυτό τους εκφράστηκαν, διασκέδασαν, δημιούργησαν.

Τα 60 ομαδικά έργα που έφτιαξαν προκειμένου να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους από την εμπειρία τους στο παιχνίδι παρουσιάστηκαν σε έκθεση στο Μουσείο Γουναρόπουλου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Κέντρου Πρόληψης «δράσεις πρόληψης – πράξεις συνεργασίας», το 2004 .

Ο Λαμπερούδης επέστρεψε το 2009 στη Βίλα Κοτοπούλη, στα πλαίσια των δράσεων του Κέντρου Πρόληψης για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών .