Τι είναι πρόληψη

Πρόληψη είναι το σύνολο των μέτρων και δράσεων ενάντια στους κινδύνους της χρήσης των εξαρτησιογόνων ουσιών. Στοχεύει στο να αποτρέψει τον πληθυσμό να δοκιμάσει ή να κάνει συστηματική χρήση ουσιών.

Δηλαδή σε ποιους απευθύνεται;

Σε όλους όσους δεν έχουν έρθει σε επαφή με το πρόβλημα ακόμη. Δεν απευθύνεται σε όσους κάνουν ήδη χρήση ουσιών. Απευθύνεται στον υγιή πληθυσμό: στα παιδιά και τους νέους ώστε να τα ενδυναμώσει στο μεγάλωμά τους αλλά και στους ενήλικες που τα υποστηρίζουν σε αυτό.

Και τι κάνει ακριβώς;

Καταρχήν προσφέρει επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση σχετικά με τις ουσίες και τις συνέπειες της χρήσης τους. Αυτό βοηθά στην απομυθοποίηση κάποιων ουσιών, στην σωστότερη αντίληψη των κινδύνων, στην προώθηση τρόπων προστασίας. Δεν προειδοποιεί απειλώντας και φοβίζοντας. Έρχεται να ενισχύσει και να αναδείξει τα δυνατά κομμάτια και τις δεξιότητες που έχει ο καθένας μας. Έχει αποδειχθεί ότι η αυτοεκτίμηση, η αυτονομία, η αποφασιστικότητα, η επικοινωνία είναι παράγοντες που δρουν προστατευτικά και μας οχυρώνουν.

Δηλαδή είναι κάτι πιο γενικό;

Ναι, γιατί προβάλλει θετικές στάσεις ζωής στοχεύοντας στη γενικότερη προαγωγή της υγείας. Υγεία όχι μόνο σωματική αλλά και πνευματική, ψυχολογική, συναισθηματική.

Και ποιοι την κάνουν;

Όλοι. Ειδικοί επιστήμονες αλλά και ο καθένας που επιθυμεί μια ποιότητα ζωής, ασφάλεια, υγεία, αλληλεγγύη στο σπίτι, στη γειτονιά του. Η πρόληψη δυναμώνει και γίνεται αποτελεσματικότερη μέσα από τη συμμετοχή και τη συνεργασία.

Εγχειρίδιο για την Πρόληψης της Ουσιοεξάρτησης, ΕΠΙΨΥ, ΕΚΤΕΠΝ, ΟΚΑΝΑ, Αθήνα 2012.

Τα 71 Κέντρα Πρόληψης ΟΚΑΝΑ/ Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στοιχεία του ΕΚΤΕΠΝ για το 2009.